Mediterrán Pünkösd

Jajce-vízesés-Blagaj vízesés+kolostor+ Neretva völgy+ Pocitelj+ Neum+Dubrovnik+ Mostar

Időpont: 2022.06.03-06.06.

☎️Elérhetőség:  info@kiruccanok.hu email-címen vagy a +36 70 674 5159 vagy 06-70-633-4240 telefonszámon Molnár Katalinnál!
 
Az utazáshoz érvényes személyi igazolvány és EU-s Covid igazolvány szükséges. Az igazolvány Kormányablakban kérhető vagy Ügyfélkapuról letölthető.
 
1. Nap 06.03. pénteken  késő este (21.30) indulàs Szegedről a rókusi krt-i Tesco parkolóból. 
 
2. Nap 06.04. Szombat Délelőtt érkezés a római kori Bona település maradványaira épült Blagaj településre. Amelett, hogy egyszerű szépségéről híres, a Buna folyó eredője is, pontosabb az a hatalmas szikla rejti a folyó forrását, melyen a városka szimbóluma kapott helyet. A blagaji dervis kolostor az 1500-as években épült és a kétszáz méter magas sziklafalhoz tapasztva húzták fel. A körülbelül 70 négyzetméter alapterületű kolostor eredetileg fából épült, de néhány éve felújították.
Tovább haladva egy szabadtéri múzeumvárosba érkezünk, név szerint Pociteljbe, mely egy csodálatosan szép középkori város a Neretva-folyó völgyében. A várost egy sziklás hegyoldalba vájták, amely a Neretva-folyó egyik kanyarára néz, és egy természetes amfiteátrum látszatát kelti égig érő tornyaival, fehér kupolás mecsetjeivel és régi várának bástyájával, kőfalaival. Késő délután érkezés Neumba a tengerparti szálláshelyünkre. 
 
🎁Útközben fotószünetre megállunk a híres Mostari Öreg hídnál.
 
3. Nap 06.05. Reggeli után kirándulás Dubrovnikba. Megtekintjük a város főbb nevezetességeit. 
Dubrovnik Főterén nagyon sok műemléket, érdekes történelmi látnivalót találunk. Itt található a a barokk stílusú Szent Balázs templom. 
A Kikötő és a Szent János erőd:
Ma a turisták egyik kedvelt fényképezési helyszíne. Dubrovnik kikötőjének érdekessége, különlegessége a kikötő végén álló Szent János erőd. 
A Várfal Dubrovnik köré hatalmas, monumentális várfal épült. Pontosan két kilométer hosszú. Várfal belépő kb 150 kuna/fő, ha valaki szeretne felmenni.Érdemes megváltani a belépőjegyet, s végigmenni rajta. Csodaszép látvány! Dubrovnik látnivalóit jól körbe lehet fényképezni innen. Hajó kirándulási lehetőség is van 10€/fő egy óra. 
Városi belépő és behajtási díj 5€/fő külön fizetendő.  Késő délutáni érkezés vissza a szálláshelyre, vacsora.
 
4.Nap 06.06. reggeli után szálláshely elhagyása. Vásárlási lehetőség helyi termelőknél majd kora délután érkezés a híres Jajce vízeséshez. 
 
A világ 12 legszebb vízeséseinek egyike. Egyben az egyetlen vízesés a világon, amely torkolatot hoz létre, mivel csatlakozik a Pliva folyóhoz a Vrbas folyóval.
 
A vízesést Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette. 
A Pliva vízesés Bosznia és Hercegovina középső részén, Jajce város mellett található, ahol a Pliva folyótalálkozik a Vrbas folyóval.
 
Hazaérkezés az éjszakai órákban felszállási helyekre.