🕌 Szeptemberi Isztambuli – városlátogatás a Boszporusz partján🕌

Rövid leírás a programról:

Létszámtól függően utasainkat Transzferjárat szállítja Hódmezővásárhelyre, ahol csatlakozunk a turistabuszhoz, ahol mindenkinek az utaslista alapján előre kijelölt helye van. Az utazás végén a transzferjárat az utasainkat vissza is szállítja a felszállási helyekre.

1. Nap: 2020.09.18. (péntek)
Indulás délután 12:15 órakor Békéscsabáról a Szarvasi úti Tesco parkolóból.
Belgrád, majd Szófia irányába, éjszakázás a buszon.

2. Nap 2020.09.19. (szombat)
Reggel érkezés a körülbelül 18 millió lakosú Isztambulba. Elsőként gyalogosan ellátogatunk a Szulejmán-dzsámhoz, aminek temetőjében nyugszik a legnagyobb török hódító, a magyar történelemből is jól ismert Nagy Szulejmán (ő foglalta el Nándorfehérvárt, Budát, és győzött le minket Mohácsnál).
Ezt követően tovább sétálunk és megcsodáljuk a híres Kék Mecsetet, és az előtte lévő park impozáns szökőkútjait. A belépés ingyenes. Az 1609-1616 között épült Kék mecsetet I. Ahmed szultán építtette. A mai napig egyházi épületként funkcionál. Ezért csak mezítláb lehet belépni, és az ima idején nem lehet bemenni, ekkor lezárják a turisták előtt. Előírás a férfiaknak a hosszú nadrág, a nőknek pedig a fejkendő, a vállat takaró, s bokáig érő ruházat. A délutánt és az estét a világhírű Nagy Bazárban töltjük. Itt lesz lehetőség sétálni, kóstolni és vásárolni. A Nagy Bazár egyike a világ legnagyobb, és legrégibb fedett piacainak: 61 fedett utcán több mint 3000 bolt található meg itt.

3. Nap: 2020.09.20. (vasárnap)
Az Ayasofya, Topkapi palota, Elsüllyedt palota Reggeli után ismerkedés a város egyik jelképénél, a lenyűgöző szépségű Ayasofyával. Gyalog körülbelül 20 perc. Az Isteni bölcsesség temploma egy bizánci ortodox bazilika, 1985 óta az UNESCO Világörökség része. 1453-ban mecsetté alakították, ma pedig már csak múzeumként működik.Belépő körülbelül 72 TL. Ezt követően mindenképp látni kell a Topkapi Szerájt (magyarul ágyúgolyó palota) 1459-1465 között épült, a világörökség része, Isztambul egyik legkedveltebb látványossága. Ez volt a szultánok rezidenciája, valamint az Oszmán Birodalom központja 1465-1856 között. Belépő 72 TL. A szeráj +42 TL. A domb tetejéről szép kilátás nyílik az Aranyszarv-öbölre és a Boszporuszra. A délután hátralevő részében az Elsüllyedt Palotát fogjuk megnézni. Belépő 20 TL . A nap további részében szabadprogram.

4.Nap: 2020.09.21. (hétfő)  Galata, a Taksim-tér
A bőséges és ízletes reggelit követően villamossal vagy gyalogosan elindulunk, hogy a Galata és Beyoglu városrész által kínált látnivalókat is megismerjük. Leszállunk az Aranyszarv-öböl partján, és átsétálunk a híres Galata-hídon, innen látni fogunk sok hagyományos isztambuli halpiacot. Folytatjuk sétánkat, és gyalogosan érkezünk fel a Camondo lépcső érintésével a városrész jelképének számító Galata-toronyhoz. A panoráma miatt érdemes felmenni. Lenyűgöző a látvány Isztambulra és a Boszporuszra. A torony tetején kávézó, alatta két szinttel étterem működik. A Galata-toronyba lift visz fel, de a liftezés után még szükséges 70 lépcsőfok megmászása. Illetve, magához a toronyhoz, a dombra feljutni is kis gyaloglást igényel. Ezt követően Európa egyik leghosszabb sétálóutcáján, az Istiklal Caddesin folytatjuk a sétát. Útközben vásárolhatunk frissen préselt gyümölcslevet (a gránátalma kimondottan finom!), benézhetünk egy velencei keresztény templomba, de akár a Madame Tussaud panoptikumába is betérhetünk fotózkodni néhány török sorozathőssel és más híres emberrel a világ minden tájáról, majd megérkezünk a Taksim térre. Itt bevetjük magunkat az Egyiptomi Bazár forgatagába.

5.Nap: 2020.09.22. (kedd) a Boszporusz és Ázsia napja
Reggeli után elsétálunk a kikötőbe, ahol privát vízi-járművünkkel (hajó) elindulunk a Boszporuszon, hogy Európa és Ázsia határán a vízről is láthassuk az előző napokon megismert várost. Közben átmegyünk a világ egyik leghosszabb hídja, a Boszporusz-híd alatt, majd elhajózunk a hatalmas Rumelihisari-erőd előtt, később kikötünk Üsküdar városrészben, ami már Isztambul ázsiai részén található. Ott egy teljesen másik város fogad minket, mint az eddig megszokottak. Tengerparti sétány, hangulatos kis mecsetek, rendezett kis utcácskák, piacok, étkezdék sokasága és hatalmas nyüzsgés vár ránk. Néhány órás bóklászás után visszatérünk vásárlásra a bazárba. Délután elhagyjuk Isztambult és a bulgáriai szállás helyünkre utazunk.

6. Nap: 2020.09.23. (szerda) Plovdiv
Reggeli után körülbelül  egy 3 órás program és hazaindulás.
Érkezés az éjszakai órákban a felszállási helyekre.

Tekintettel arra hogy 18 milliós nagyvárosban leszünk gyalogosan is tömegközlekedéssel fogunk csak közlekedni hogy elkerüljük a hatalmas dugókat.

Kint tartózkodásunk idejére kedvező utas és baleset biztosítás köthető utazási irodánknál és kollégáinknál!

Isztambl