?⛰??? Koszovó gyöngyszemei?⛰???

?Prizren-?Mirusha-vízesés-⛰Pec-?Márvány barlang-☕️Pristina-?Rigómezei emlékmű Utazáshoz:  EU-s covid igazolvány szükséges a beutazáshoz, mindegyik típusú oltást elfogadják Érvényes személyigazolvány.
Kormányablakban vagy ügyfélkapun letölthető az igazolvány.
 ☎️Elérhetőség: Facebook oldalunkon vagy info@kiruccanok. hu email-címen vagy online weboldalunkon: www.kiruccanok.hu
vagy a 06-70-633-4240 telefonszámon Molnár Katalinnál!
Program:
Indulás 15-én, pénteken késő este (23-24.00 óra között) Szegedről a rókusi krt-i Tesco parkolóból.  Folyamatos utazás rövid pihenőkkel.
04.16. szombaton Délelőtt érkezés Pec( Peja) városába.
Gyalogosan megtekintjük a régi mecsetet és a bazárt. A Prince Coffee House néhány lépésre található a Peja régi bazárjától.  Kedves, csendes és előkelő kávézó, nagy desszert és kávé választékkal, pl. török kávé is.
Szabadidő keretben sétálhatunk a piacon, és vásárolhatunk néhány hagyományos emléktárgyat, például kézzel készített szőnyegeket, ékszereket és ruházatot.
Innen továbbutazunk a Mirusha vízeséshez.
Metohija Plitvicejének is szokták hívni a Koszovó közepén található Mirusha-vízesést, mely a térség egyik legnagyobb látnivalója a csodás természet miatt.

A Mirusha-vízesés a Mirusa folyón lévő vízesések sorozata Koszovóban.  A folyó vize ezen a szakaszon kanyonokat, üregeket, barlangokat vájt a sziklás medrébe, melyet Koszóvó-szerte ismernek. A folyó által vágott kanyon mintegy tíz kilométer hosszú és ezen a szakaszon 13 tavat alakított ki, melyek között vízesések találhatóak, mely elnyerte a Metohija Plitvicéje elnevezést, amely a híres horvátországi vízesésekre utal. A legmagasabb vízesés, mely a hatodik és a hetedik tó között helyezkedik el, huszonkét méter magas. A legbelső tó kb 2,5 km gyalog.

Délután utolsó programunk során a Rigómezei-csata emlékművéhez látogatunk és megnézzük az 1389-es csatában elhunyt Murad szultán türbéjét (sírját), illetve a mellette található kis múzeumot.
I. Murád egyike volt a legnagyobb török hódítóknak, majdnem háromszorosára növelte a hatalma alá tartozó Oszmán Birodalmat. Azonban a „szerb Mohácsnak” is nevezett első rigómezei csatában, 1389-ben meghalt. A csata a mai Koszovói főváros, Priština városa közelében zajlott. Ezt Követően érkezés pristinai szállásunkra.
04.17. vasárnap Reggeli után gyalogosan felfedezzük a főváros látnivalóit. Pristina Európa legfiatalabb országának, Koszovónak a fővárosa, ami különleges hangulata és látnivalói miatt vonzza az oda látogatókat. A 200 ezer lakosú Pristina Koszovó fővárosa, mely 2008 óta független, de a mai napig több európai ország sem ismeri el.

A fiatalok legnépszerűbb találkozási pontja a New Born emlékmű. A 15. században épült a Mehmet Fatih szultán mecset, ami a renoválások után újra jó állapotban van. A városközponttól nem messze található a Koszovói Nemzeti Könyvtár, mely meglehetősen absztrakt. Az albánok legnagyobb történelmi hőse, Szkander bég lovasszobra mellett érdemes ellátogatni a Teréz anya Katedrálishoz, aminek fel lehet menni a tornyába (lifttel), onnan pedig be lehet látni a város jelentős részét. Teréz anya albán származású, így a koszovóiak számára nagyon fontos személy, több helyen is van szobra a városban. Nagyon komoly a város kávé kultúrája, és a helyiek, valamint azok szerint, akik már kóstolták, Pristinában készítik a legjobb macchiato-t.

Innen ellátogatunk Pristinától nem messze található Koszovó „márvány barlangja” falucskában. A barlangot 1966-ban találta meg egy helyi lakos, miközben kertjében dolgozott. Az 1260 m hosszú barlang még a mai napig nincs teljes egészében feltárva, de már mintegy 500 m-nyi út ki van építve a turisták számára. A mintegy 200 millió évvel ezelőtt keletkezhetett barlangban lélegzetelállító sztalaktitok és sztalagnitok találhatóak. A barlang fala több helyen kékes, vöröses, fehér, vagy sárga színekben tündököl. A barlangba kísérővel lehet bemenni. A vezetett látogatás körülbelül fél órát tart.
Végül pedig Koszovó déli részén található az ország egyik legszebb városát , Prizrent tekintjük meg. Prizren joggal nevezhető történelmi városnak, mivel a városban számos középkori építmény található, köztük a Sinan Pasa mecset és a kőhíd, mely alatt a Prizren Bistrica folyó csordogál. A város főterén (Sadirvan tér) számos régi lakóépület és étterem is található. A várost körülvevő Sar hegyen található a török időkben épült Prizren erőd, ahonnan kiváló a kilátás a városra.
Késő délután megkezdjük hazautunkat. Érkezés a hajnali órákban Húsvét hétfőn.