🌸Vérszilvafák-🏯Buddha park- 🍷Borkóstoló- Palóc piac- 🍯Parádsasvár-Üvegmanufaktúra- Ilona-Völgyi vízesés 💦

☎️Elérhetőség:  info@kiruccanok.hu email-címen vagy +36 70 674 5159 vagy a 06-70-633-4240 telefonszámon Molnár Katalinnál! Online weboldalunkon: www.kiruccanok.hu
👉Nyitvatartás: H-P 09.30-16.30
Április 9-én, szombaton indulás a kora reggeli Szegedről a rókusi krt-i Tesco parkolóból.
Első állomásunk a Rózsaszínbe öltözött a vérszilvafák lesznek.
Csodálatos látvány tárul azok elé, akik Gyöngyöstarján felé vezető úton , a település határában ugyanis több mint 100, rózsaszín virágba borult vérszilvafa pompázik.A fasort még 30 évvel ezelőtt ültették. Fotózás a rózsaszín csodák között. Innen ellátogatunk a  palócföldi Buddhista szentélyhez. Meghökkentő látványt nyújt a vakítóan fehér buddhista sztúpa a Cserhát lankái között, Tar községtől nem messze a Palócföldön, a Zagyva völgyében.
Itt áll hazánk második legnagyobb sztúpája és egy emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és tudós zarándokunk, Kőrösi Csoma Sándor életútját mutatja be állandó kiállítás formájában. A tibetológus halálának 150. évfordulója alkalmából emelt kegyeleti emlékművet, a Békesztúpát még 1992-ben szentelte fel a Dalai Láma, 2010-ben pedig itt avatták fel hazánk legnagyobb buddhista templomát is.
A hely legfőbb vonzereje a Béke-sztúpa, hófehér épületével és aranyozott tornyával már messziről vonzza a tekintetet. A tari sztúpába be is lehet menni, ami nem jellemző a sztúpákra általában, az építmény belsejében találjuk a forgó imamalmot, értékes relikviákat, és egy kis kiállítást a buddhizmusról.
Hazánkban 7 sztúpa található, három látogatható, Zalaszántón épült a legnagyobb, Taron kívül még szintén Nógrád megyében, Becskén találunk hasonló buddhista emléket.
A park bejárata előtti tibeti stílusú Tara teaházban teakülönlegességeket kóstolhatunk meg, ill. az ajándékboltban különböző keleti, indiai, tibeti emléktárgyak gazdag választékában válogathatunk.
A délutánt egy helyi borászatba töltjük , ahol lehetőség lesz vásárlásra és borkóstolásra. Kora este szállás elfoglalása Gyöngyös környékén.
Vasárnap: Reggeli után a Mátrába utazunk. Paradsasváron megállunk a helyi Palóc piacon, ahol  élelmiszer, kézműves és kirakodóvásár szokott lenni. Lehetőség van az üvegmanufaktúrában vásárlásra.
Eztkövetően Hazánk legnagyobb természetes zuhatagát fogjuk megtekinteni.
Magyarország legmagasabb természetes vízesése a Mátra varázslatos Ilona-völgyében ideális kirándulási célpont felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A 10 méter magas Ilona-völgyi vízeséshez vezető sétaút az idilli fekvésű, gesztenyefasorával és gyönyörű erdeivel tökéletes  élményt nyújt.
A túra hossza: 5 km
Az útvonal nagy része aszfaltos, majd köves úton van, a vízesés előtti 2-300 méter erdei út, gyökeres, köves talajjal, néhol kisebb emelkedők.
Kora délután megkezdjük haza utunkat.
Online jelentkezés