A mindig pezsgő Isztambul

☎️Elérhetőség:  info@kiruccanok.hu email-címen vagy +36 70 674 5159 telefonszámon Molnár Katalinnál! Online weboldalunkon: www.kiruccanok.hu
?Nyitvatartás: H-P 09.30-16.30
Törökországba szabadon lehet be-és ki utazni. Utazáshoz érvényes személyigazolvány szükséges. Már nem kell útlevél az utazáshoz.
A személyi igazolványnak vagy útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően.
 Az utazásra eurót is hozhatunk fizetőeszközként, mindenhol elfogadják, de sok pénzváltó is van
Hivatalos pénznem: Török Líra
 Program:
1.nap 10.19-én, szombat hajnalban Indulás 01.30-kor Szegedről. Este szállás Edirnèbe és vacsora.
2.nap 10.20. Vasárnap délelőtt érkezés a kb 18 millió lakosú Isztambulba. Elsőként elfoglaljuk a szállást majd gyalogosan ellátogatunk a Szulejmán-mecsethez, aminek temetőjében nyugszik a legnagyobb török hódító, a magyar történelemből is jól ismert Nagy Szulejmán. Ingyenes! Ezt követően tovább sétálunk és megcsodáljuk a híres Kék Mecsetet, és az előtte lévő park impozáns szökőkútjait. A belépés ingyenes! Az 1609-1616 között épült Kék mecsetet I. Ahmed szultán építtette. A mai napig egyházi épületként funkcionál. Ezért csak mezítláb lehet belépni, és az ima idején nem lehet bemenni, ekkor lezárják a turisták előtt. Előírás a férfiaknak a hosszú nadrág, a nőknek pedig a fejkendő, a vállat takaró, s bokáig érő ruházat. A délutánt és az estét a világhírű Nagy Bazárban töltjük. Itt lesz lehetőség sétálni, kóstolni és vásárolni. A Nagy Bazár egyike a világ legnagyobb, és legrégibb fedett piacainak: 61 fedett utcán több mint 3000 bolt található meg itt.

Harmadik nap 10.21. Hétfő reggeli után kirándulási lehetőség Ayasofya, Topkapi palota, Elsüllyedt palota

Reggeli után ismerkedés a város egyik jelképénél, a lenyűgöző szépségű Ayasofyával. Most már fizetős 25€/fő. Nem kötelező a belépő. Gyalog kb 20 perc.

Az Isteni bölcsesség temploma egy bizánci ortodox bazilika, 1985 óta az UNESCO Világörökség része. 1453-ban mecsetté alakították, ma pedig már csak múzeumként működik.

Ezt követően mindenképp látni kell a Topkapi Szerájt (magyarul ágyúgolyó palota) 1459-1465 között épült, a világörökség része, Isztambul egyik legkedveltebb látványossága. Ez volt a szultánok rezidenciája, valamint az Oszmán Birodalom központja 1465-1856 között. belépő kb 12.000 Ft-nak megfelelő török líra. A domb tetejéről szép kilátás nyílik az Aranyszarv-öbölre és a Boszporuszra. A délután hátralevő részében az Elsüllyedt Palotát vagy a közeli másik földalatti ciszternát fényjátékkal fogjuk megnézni. Belépő külön fizetendő. Délután szabadprogram vásárlásra, nézelődésre.

4. Nap 10.22. Kedd Reggeli után ÚJ kirándulási lehetőség helyi kisbusszal a Balat kerület színes házaihoz és Pierre Loti kávézó ahonnan a legszebb kilátás nyílik fentről az öbölre. Ára: 30€/fő Az Aranyszarv déli partján található Balat Isztambul egyik legrégebbi és leglátványosabb kerületébe. Történelmi örökségéről híres, színes utcák, különféle templomok és zsinagóga, Balat az elmúlt években Isztambul egyik legismertebb turisztikai övezetévé vált.  A Kiremit utca a legnépszerűbb terület a Balat negyedben.

Pierre Loti az Eyüp Sultan látogatóinak gyakori úti célja, a külföldi vendégek számára pedig nélkülözhetetlen hely, nagy kertjével, amely Isztambulra és az Aranyszarvra néz, ahol egyszerre 1400 embert tudnak fogadni. Délután az Aranyszarv-öböl partján átsétálunk a híres Galata-hídon, innen látni fogunk sok hagyományos isztambuli halpiacot. Folytatjuk sétánkat, és gyalogosan érkezünk fel a Camondo lépcső érintésével a városrész jelképének számító Galata-toronyhoz. Majd bevetjük magunkat az Egyiptomi Bazár forgatagába. Ajánljuk a pisztáciát, kesudiót, sajtokat

5. Nap 10.23. Szerda a Boszporusz és Ázsia napjaReggeli után elsétálunk a kikötőbe, ahol privát vízijárművünkkel(hajó) elindulunk a Boszporuszon, hogy Európa és Ázsia határán a vízről is láthassuk az előző napokon megismert várost. Közben átmegyünk a világ egyik leghosszabb hídja, a Boszporusz-híd alatt, majd elhajózunk a hatalmas Rumelihisari-erőd előtt. Tengerparti sétány, hangulatos kis mecsetek, rendezett kis utcácskák, piacok, étkezdék sokasága és hatalmas nyüzsgés vár ránk. Hajózás ára: 35€/fő

Délután elhagyjuk Isztambult

6. nap 10.24. Csütörtök Érkezés a délelőtti órákban a felszállási helyekre.

Kötelezendően külön fizetendő busz költségek+ helyi vezető (parkolás, engedélyek, útdíjak stb) 20€/fő

Tekintettel arra hogy 18 milliós nagyvárosban leszünk gyalogosan fogunk csak közlekedni, hogy elkerüljük a hatalmas dugókat.

Programok sorrendje változhat!

Online jelentkezés