⛰🌳Bakonybél és a bakonyi Gyilkos-tó🐞🌳

Amennyiben a fenti időpontban nem lehetséges az utazás, akkor az időpont módosításra kerül későbbi dátumra 
 
Indulás Békéscsabáról a szarvasi úti Tesco parkolóból kora reggel. Utazás Bakonybélre. 
Első állomásunk a híres bakonyi Gyilkos-tó lesz. A bakonyi Gyilkos-tó nevét az erdélyi Gyilkos-tó után kapta. Hasonlóságuk alapja többek között a víz tükrét megtörő, kiálló facsonkok látványa.
Az 1900-as években a mesterségesen felduzzasztott tó eredetileg vaditatónak készült, és az erdőbirtokos Eszterházy gróf hubertlaki vadászkastélyához tartozott. Innen nem messze, egy kis völgyben húzódik a tiszta vizű tó, otthont adva a környék gőtéinek és más ritka kétéltűnek. Hubertlaki-tó közelében találunk egy fa emlékművet, amelyet Szent Hubertusznak, a vadászok védőszentjének állítottak. A legenda szerint a hercegi sarj Hubert csak a világi örömöknek élt. Egyik Nagypénteken is vadászni indult és egy szarvast látott agancsai között kereszttel. Ez annyira megrendítette, hogy azonnal megtért, püspökké szentelését állítólag maga a pápa végezte. A parkolóból gyalogosan tesszük meg az utat. Kb 30 perc könnyed séta vízszintes terepen. 
Innen Bakonybél központjába megyünk vissza busszal. Megtekintjük a Szent Mauríciusz Monostort.  A Monostor látogató részlegében betekintést nyerhetnek az ezeréves bakonybéli bencés szerzetesség hagyományaiba, a most itt élő szerzetesek hétköznapjaiba. Kert és gyógynövénypadlás várja az érdeklődőket, csak úgy, mint kiállításuk vagy kávézójuk. 
Vásárlási lehetőség a szuvenír boltban! 
Akinek lesz még kedve egy kis sétára, azokkal megnézzük a Szentkút-kápolnát és a Borostyàn-kutat. A többiek addig a központban megnézhetik a faluház kiállítását vagy a Csillagvizsgálót. 
A bakonybéli apátságot egy 14. századi oklevél úgy említi, mint a béli három forrás apátsága.  Ebből tudhatjuk hogy az itt felfedezhető tó három forrás összeköttetéséből jött létre. A 17. században Borostyán kútnak, majd Hármaskútnak is nevezték. A Ma Szentkút néven ismert a kedvelt kiránduló hely. 
A Szentkút kápolnát 1824-ben építették egy közel 1000 éves kápolna alapjaira. Angol romantikus stílusát a 19. században kapta meg, amely a közelben található élő angol kerthez is jobban illeszkedett. 
A Borostyán-kút története során két fontos név merül fel: először is Szent Günteré, aki a közeli monostor alapítója volt, valamint Szent Gellérté, aki vértanúhalált halt 1046-ban. A Borostyán-kútnál áll egy kisméretű kápolna is, amit először 1826-ban építettek. Ekkor készült el a szikla tetején található kálvária és a 14 képből álló stáció. A kápolna oldalán egy lépcsősor vezet a ma már elfalazott sziklahasadékhoz, ami egykor még remetéknek adott otthont. Jelenleg egy Mária szobor áll a bejáratánál.